Foto: Madeleine Leitvoll
Debatt

Heia vårres kara!

Dette skal ikke være nok en tirade mot Rema 1000 og deres bestevennfilosofi. Rema får gjøre sine valg, på samme vis som vi andre kan gjøre våre. Vi kan nemlig selv gjøre gode, og viktige valg ved å være lokal- eller regionalpatrioter. Det er det dette innlegget skal handle om. 
Fredag, 13 januar, 2017 - 12:17

Livets mange paradokser 

..skal jeg heller ikke gjennomgå i detalj. Jeg skal imidlertid nevne et stort et: I vår region produseres fantastisk mat- og drikke. Likevel tyller vi i oss fårekjøtt fra New Zealand, vi kveller nedpå billigøl fra Danmark, kjøper halvstekte brød fra Sverige, og fisk fra Stillehavet. Er det kun fordi vi ikke har andre valg, at vi gjør dette? Svaret er bare delvis ja. De fleste kjenner til de store kjedenes forhandlingsmakt, og at det vanligvis er en stor utfordring for mindre, lokale produsenter å få hylleplass til priser de kan leve med. Noen kjeder er heldigvis mer bevisst enn andre, slik at man kan kjøpe lokalt produsert kjøtt, øl, brus og egg m.m. , hvis man vil. 

Dette er blodig alvor! 

Distribusjon og utsalgssteder (dvs. tilgjengelighet) er svært viktig i denne sammenheng, og alle burde heie ekstra på de kjedene eller frittstående butikkene som gjør det lille ekstra for at lokale produsenter skal kunne ha livets rett. Det disse produsentene trenger, er bl.a forutsigbare rammebetingelser mht. distribusjon og salg. Ingen, heller ikke du og jeg, er tjent med at en liten lokal kjøttprodusent det ene året er svært hot, og det neste året not, hos Rema 1000. Store investeringer for å få inngang hos kjedene, tar knekken på produsenten og lokale arbeidsplasser forsvinner. Kjedemakten blir derfor umulig å forholde seg til, fordi en ikke vet om en har livets rett om et år eller to. Resultatet er at vi kun tyller i oss mat og drikke fra store, masseproduserende selskaper. 

Visste du at… ?

I Tromsøregionen er det vel 1400 mennesker som jobber i næringsmiddelindustrien. Bransjen omsetter for nesten 2,1 milliard kroner, og gir store ringvirkninger regionalt. Hvis mange av disse produsentene blir skviset ut av butikkene, vil dette få store konsekvenser, også for deg og meg. Inntekter og arbeidsplasser forsvinner. Kanskje også din. For å unngå dette, og for at disse bedriftene skal vokse og skape næringsutvikling regionalt, bør vi alle være bevisste når vi kjøper mat og drikke. Det nytter ikke å ha verdens beste lammekjøtt fra Lyngen, hvis vi ikke får kjøpt kjøttet. Det er da vi kan bruke vår forbrukermakt, og etterspørre noe annet enn blodfrosset, og billig oksekjøtt fra Pampasen i Argentina, i mindre delikat innpakning. 

Se hva Bård gjør!

Kortreist mat er in, kult, og ikke minst bra for miljøet. Kortreist mat holder også høy kvalitet, og det er god butikk for deg og meg. Bård på Eide Handel har forstått dette. De er en butikk uten kjedetilknytning, med sterkt fokus på kvalitet, og som er veldig bevisst på samarbeidet med lokale produsenter. Vi trenger flere som Bård, og vi trenger flere som handler mer på slike butikker. Fotball er en sport som engasjerer mange - ofte på grensen til galskap. Vi heier, roper, forbanner og diskuterer. Vi trenger dette engasjementet også for vårt lokale næringsliv - og ikke bare for de som spiller i Eliteserien. Det lokale næringsliv er avgjørende for at jeg og du skal ha en jobb å gå til, at vi har gode skoler til ungene, for eldreomsorgen og mye mer. Derfor håper jeg at du, neste gang du er ute og handler, er bevisst på verdien av å handle lokalt produsert mat og drikke. La oss gjøre som Mack, og stå opp mot makta, for at vi skal ha levelige kår i regionen. La oss alle rope et høyt og rungende HEIA VÅRRES KARA! - og ikke bare i første omgang. Vi har mange sesonger framfor oss, og vi trenger flere lag i toppdivisjonen.

Emneord: 
Utvikling i Nord-Norge er prisgitt et godt samarbeid mellom landsdelens to største byer. Næringsforeningen i Tromsøregionen, Bodø Næringsforum og BRUS møttes denne uken for å lære mer om hverandre, og hvordan de i felleskap kan styrke Nord-Norges stemme.
Tirsdag, 15 januar, 2019 - 10:08
Næringsforeningen er på flyttefot i desember og innen julefreden senker seg er vi tilbake i våre lokaler i Næringslivets Hus, Grønnegata 83. For oss er det gledelig å kunne flytte tilbake til huset vårt etter et par år sammen med gode venner i Kystens Hus. 
Torsdag, 20 desember, 2018 - 16:06
Et spennende år i Næringsforeningen går mot slutten og vi benytter anledningen til å be medlemmer, tidligere medlemmer og næringslivet forøvrig til å gi oss sine tilbakemeldinger.
Tirsdag, 27 november, 2018 - 09:33
Forrige ukes vedtak fra kommunestyret i Tromsø om kravet til lukkede anlegg i oppdrettsnæringen har skapt store reaksjoner. Stein Windfeldt, styreleder i Næringsforeningen, benyttet mandagens Samhandlingsfrokost til å komme med en oppfordring til politikerne i kommunen. Næringslivet må med i prosesser før omveltende vedtak gjøres.
Mandag, 26 november, 2018 - 15:48
Nasjonalt senter for realfagsrekruttering jobber med rekruttering til utdanninger og yrker innen disse fagene og ønsker samarbeid med bedrifter i Tromsøregionen som kan bidra med rollemodeller. Rollemodellene besøker lokale skoler og inspirerer elever til videre utdanning innen realfag og teknologi. Nå kan dine ansatte være med på å gjøre realfagene mer virkelighetsnære for elevene og samtidig rekruttere flere unge til næringslivet ved vise hvordan dere bruke realfag i praksis.
Fredag, 23 november, 2018 - 14:01
Næringsforeningene i Nord-Norge stiller seg samlet bak forslaget om Narvik som arrangørsted for VM i alpint. Vi har kommet med en felles uttalelse til Norges Skiforbund som du kan lese i sin helhet nedenfor.
Fredag, 16 november, 2018 - 13:27
Digitaliseringslab skal bidra til å skape diskusjon rundt temaet digitalisering, dele erfaringer, samt gi konkrete faglige råd om hvordan man kan utvikle virksomheten med nye forretningsmodeller, tjenester og produkter. Dette er et tilbud som passer de som lurer på hvilke muligheter og utfordringer fremtiden vil by på. Du vil få innblikk i digitaliseringstrender og endrede rammebetingelser som følge av innføringen av ny teknologi.
Tirsdag, 6 november, 2018 - 12:30
Operasjon Dagsverk er en solidaritetsaksjon av, med og for ungdom. Det jobbes inn 20-25 millioner kroner hvert år på OD-dagen av ungdomsskoleelever og elever på VGS. "Du har ikke et liv uten frihet til å leve", som er årets tittel, støtter palestinsk ungdom mellom konflikten Israel og Palestina. I år har jeg valgt å jobbe her på Kystens Hus, hos Næringsforeningen.
Torsdag, 1 november, 2018 - 12:55
Tromsø kommune har stilt seg bak initiativet vårt om å skape 2000 nye private arbeidsplasser innen 2022, og inviterte i oktober Næringsforeningen i Tromsøregionen med sine fagråd inn til rådhuset med ett mål for øye; å lære mer om hverandres utfordringer.
Søndag, 14 oktober, 2018 - 15:13
Onsdag åpnet vi Næringslivets Hus for å samle ledere fra små og mellomstore bedrifter til et frokostseminar for å fortelle forskere fra UiT om sin arbeidshverdag.
Fredag, 12 oktober, 2018 - 08:07
Regjeringens forslag til statsbudsjett legger vekt på å holde finanspolitikken rolig ved ikke å legge føringer for rentebane og kronekurs. Selv med stabile finanspolitiske rammer, er det likevel flere avgifter som begrenser vekst i næringslivet. Disse må også adresseres skal vi nå vårt potensial.
Torsdag, 11 oktober, 2018 - 10:27
Handelshøgskolen ved UiT og næringslivet skal samarbeide om forskning for bedre ledelse av små og mellomstore bedrifter i nord.
Mandag, 1 oktober, 2018 - 15:58
Styret i Næringsforeningen i Tromsøregionen har hentet inn nye krefter.
Onsdag, 26 september, 2018 - 09:22
Nå styrker vi vårt samarbeid med Karriere.no som leverer denne tjenesten. Vi ønsker å gir våre medlemmer muligheten til å synliggjøre både ledige og fremtidige stillinger gjennom våre kanaler og på www.karriere.no. Alle bedrifter får uten kostnad tilgang å vise sine jobbmuligheter. Vi håper alle bedrifter i regionen benytter seg av denne muligheten. Engasjer deg og bidra til ytterligere å løfte frem hvilke muligheter som finnes.
Fredag, 7 september, 2018 - 13:55
Fredag i forrige uke lanserte Næringsforeningen i Tromsøregionen, i samarbeid med Tromsø kommune, en samhandlingsarena. Her fikk politikere, Tromsø kommunes administrasjon og næringslivet dele sine tanker rundt arenaen, og hvordan dens rolle vil være viktig for å nå målsetningen om 2000 nye private arbeidsplasser i Tromsøregionen innen 2022.
Tirsdag, 19 juni, 2018 - 10:20
Næringsforeningen i Tromsøregionen har satt seg et mål om 2000 nye private arbeidsplasser innen 2022. Vårt første tiltak er å etablere en samhandlingsarena der næringslivet og Tromsø kommune skal løse utfordringene vi har i dag.
Onsdag, 20 juni, 2018 - 11:14
Næringsforeningen i Tromsøregionen ønsker alle medlemmer velkommen til Årsmøte med påfølgende sommerfest sammen med Tromsø Sentrum 13. juni 2018 i nye Robukta Lodge. NB: Årsmøtepapirer oppdatert 06.06.2018.
Onsdag, 30 mai, 2018 - 16:51
Vi ser fram til å ønske våre to nye ansatte, Emilie E. Isaksen og Lars Bjørkli, velkommen til Næringsforeningen i Tromsøregionen. 
Fredag, 27 april, 2018 - 15:36
Det første steget på veien til 2000 nye private arbeidsplasser i Tromsøregionen innen 2022 ble tatt torsdagsmorgen. Over 100 personer fra ulike næringer og offentlig forvaltning var samlet på Scandic Ishavshotel for Mulighetskonferansen 2018. Her delte de deres tanker om hvordan målet kan nås.
Fredag, 20 april, 2018 - 08:52
Vi mener Tromsøregionen bør ha som mål å skape 2000 nye private arbeidsplasser innen 2022. Derfor inviterer vi næringslivet til å fortelle hvor de ser muligheter for vekst.
Tirsdag, 10 april, 2018 - 06:00
17. april arrangerer vi et seminar hvor vi setter fokus på digitalisering og går nærmere inn på hva det å digitalisere kan bety for bedriften.
Mandag, 19 mars, 2018 - 08:15
I januar flyttet FLOW inn i nye lokaler og tilbyr fast kontor eller tilgang til felles arbeidssoner som gir deg større fleksibilitet, eller mulighet til å ta en dag borte fra ditt vante miljø, få nye impulser og bli inspirert.
Fredag, 23 mars, 2018 - 11:16
Økonomilederforumet vårt har vært arrangert i mange år og er et populært møtested for de i underkant 20 medlemmene vi har, som nå åpner opp for å ta i mot flere.
Mandag, 29 januar, 2018 - 14:19
Som deltaker i Lederforumet vil du få faglig påfyll, inspirasjon og motivasjon til å utvikle din lederrolle. Du blir en del av et tverrfaglig nettverk der utgangspunktet for møtene er erfaringsutveksling og relasjonsbygging.
Mandag, 29 januar, 2018 - 15:11