Foto: Madeleine Leitvoll
Debatt

Heia vårres kara!

Dette skal ikke være nok en tirade mot Rema 1000 og deres bestevennfilosofi. Rema får gjøre sine valg, på samme vis som vi andre kan gjøre våre. Vi kan nemlig selv gjøre gode, og viktige valg ved å være lokal- eller regionalpatrioter. Det er det dette innlegget skal handle om. 
Fredag, 13 januar, 2017 - 12:17

Livets mange paradokser 

..skal jeg heller ikke gjennomgå i detalj. Jeg skal imidlertid nevne et stort et: I vår region produseres fantastisk mat- og drikke. Likevel tyller vi i oss fårekjøtt fra New Zealand, vi kveller nedpå billigøl fra Danmark, kjøper halvstekte brød fra Sverige, og fisk fra Stillehavet. Er det kun fordi vi ikke har andre valg, at vi gjør dette? Svaret er bare delvis ja. De fleste kjenner til de store kjedenes forhandlingsmakt, og at det vanligvis er en stor utfordring for mindre, lokale produsenter å få hylleplass til priser de kan leve med. Noen kjeder er heldigvis mer bevisst enn andre, slik at man kan kjøpe lokalt produsert kjøtt, øl, brus og egg m.m. , hvis man vil. 

Dette er blodig alvor! 

Distribusjon og utsalgssteder (dvs. tilgjengelighet) er svært viktig i denne sammenheng, og alle burde heie ekstra på de kjedene eller frittstående butikkene som gjør det lille ekstra for at lokale produsenter skal kunne ha livets rett. Det disse produsentene trenger, er bl.a forutsigbare rammebetingelser mht. distribusjon og salg. Ingen, heller ikke du og jeg, er tjent med at en liten lokal kjøttprodusent det ene året er svært hot, og det neste året not, hos Rema 1000. Store investeringer for å få inngang hos kjedene, tar knekken på produsenten og lokale arbeidsplasser forsvinner. Kjedemakten blir derfor umulig å forholde seg til, fordi en ikke vet om en har livets rett om et år eller to. Resultatet er at vi kun tyller i oss mat og drikke fra store, masseproduserende selskaper. 

Visste du at… ?

I Tromsøregionen er det vel 1400 mennesker som jobber i næringsmiddelindustrien. Bransjen omsetter for nesten 2,1 milliard kroner, og gir store ringvirkninger regionalt. Hvis mange av disse produsentene blir skviset ut av butikkene, vil dette få store konsekvenser, også for deg og meg. Inntekter og arbeidsplasser forsvinner. Kanskje også din. For å unngå dette, og for at disse bedriftene skal vokse og skape næringsutvikling regionalt, bør vi alle være bevisste når vi kjøper mat og drikke. Det nytter ikke å ha verdens beste lammekjøtt fra Lyngen, hvis vi ikke får kjøpt kjøttet. Det er da vi kan bruke vår forbrukermakt, og etterspørre noe annet enn blodfrosset, og billig oksekjøtt fra Pampasen i Argentina, i mindre delikat innpakning. 

Se hva Bård gjør!

Kortreist mat er in, kult, og ikke minst bra for miljøet. Kortreist mat holder også høy kvalitet, og det er god butikk for deg og meg. Bård på Eide Handel har forstått dette. De er en butikk uten kjedetilknytning, med sterkt fokus på kvalitet, og som er veldig bevisst på samarbeidet med lokale produsenter. Vi trenger flere som Bård, og vi trenger flere som handler mer på slike butikker. Fotball er en sport som engasjerer mange - ofte på grensen til galskap. Vi heier, roper, forbanner og diskuterer. Vi trenger dette engasjementet også for vårt lokale næringsliv - og ikke bare for de som spiller i Eliteserien. Det lokale næringsliv er avgjørende for at jeg og du skal ha en jobb å gå til, at vi har gode skoler til ungene, for eldreomsorgen og mye mer. Derfor håper jeg at du, neste gang du er ute og handler, er bevisst på verdien av å handle lokalt produsert mat og drikke. La oss gjøre som Mack, og stå opp mot makta, for at vi skal ha levelige kår i regionen. La oss alle rope et høyt og rungende HEIA VÅRRES KARA! - og ikke bare i første omgang. Vi har mange sesonger framfor oss, og vi trenger flere lag i toppdivisjonen.

Emneord: 
Siste frist for å bestille gavekort før jul fra Næringsforeningen er 21. desember kl 12.00.
Onsdag, 13 desember, 2017 - 15:25
Brasil, som tidligere ikke har tillatt reisende å importere varer med carnet, har nå snudd i saken. Så alle reisende som har behov for deklarere varer kan nå også gjøre det på reiser til Brasil.
Onsdag, 6 desember, 2017 - 11:12
Ringvirkningsanalysen - fiskeri for Troms Fylke 2017 er lansert og nedenfor kan du laste ned hele rapporten.
Mandag, 27 november, 2017 - 12:23
Vi ønsket å finne ut hvor mange milliarder kommunen tjener på fiskeri og havbruk og bestilte, sammen med Troms fylkeskommune, en ringvirkningsanalyse fra Nofima, som skulle finne nøyaktige tallene. I går lanserte vi analysen om fiskeri på årsmøtet til Fiskebåt Nord, som bl.a. viser at den fangstbaserte fiskerinæringen i Troms sysselsatte rundt 2.000 personer og bidro med 346 millioner kroner i skatt i 2015. Og at sjømaten vi fanger skaper betydelige ringvirkninger for fiskerihavna Tromsø og kystsamfunnene på yttersida. 
Fredag, 24 november, 2017 - 09:48
En ny undersøkelse om digitalisering, utført av Næringsforeningen i Tromsøregionen i samarbeid med IT-spesialisten Atea, avslører at 25 prosent av våre medlemsbedrifter ikke opplever at deres arbeidsplass har tatt tilstrekkelige grep for å imøtekomme EUs nye personvernforordning.
Fredag, 3 november, 2017 - 13:59
Nyhet
Trude Nilsen (39) er ansatt som ny direktør i Næringsforeningen i Tromsøregionen, hun begynner i stillingen 1. januar 2018. Trude vil bli Næringsforeningens ansikt og stemme utad,  og skal lede foreningens administrasjon som nå teller tre årsverk. Næringsforeningen representerer 850 bedrifter i Tromsøregionen og er den fjerde største næringsforeningen i Norge.
Tirsdag, 3 oktober, 2017 - 13:00
Nyhet
Næringsforeningen i Tromsø-regionen har ansatt Marianne Saus som administrativ leder, og Siren Somby som administrasjonsmedarbeider. De vil lede og bemanne Næringsforeningens kontor fremover. Engasjementene er midlertidig i påvente av tiltredelse av ny direktør.
Tirsdag, 19 september, 2017 - 13:12
Fag
Mulighetene har blitt mange ved annonsering av jobbmuligheter. Hvilke muligheter finnes og hvilke annonseplattformer bør din bedrift benytte?
Tirsdag, 27 juni, 2017 - 15:49
Fag
Det fysiske arbeidsmiljøet er en viktig premissgiver for et godt arbeidsmiljø. Hvordan vi som medmennesker og kollegaer snakker og samarbeider med hverandre, farges av hvordan det fysiske arbeidsmiljøet er utformet.
Onsdag, 21 juni, 2017 - 10:16
Nytt om navn
Direktør i Næringsforeningen, Nils Kristian Sørheim Nilsen tiltrer stillingen som direktør ved Nord-Norges Europakontor i Brüssel. Han starter i jobben 1. oktober.
Onsdag, 5 juli, 2017 - 13:51
Debatt
Vi har ikke har råd eller tid til å bedrive tullete synsing rundt utbyggingsprosjekter som åpenbart kan bidra til å lette en vanskelig boligsituasjon i byen.
Onsdag, 21 juni, 2017 - 09:55
Debatt
Vi må handle raskt for å unngå at næringslivet- og utviklingen stopper opp – bokstavelig talt.
Onsdag, 21 juni, 2017 - 09:11
Medlemsnyhet
Fredag, 24 februar, 2017 - 12:04
Nyhet
Nå inviteres næringslivet i Tromsø til å komme med innspill til hvordan Tromsø skal utvikles som Arktisk Hovedstad.
Tirsdag, 30 mai, 2017 - 10:16
Nyhet
- Du går glipp av utrolig mye spennende viss du som nordmann ikke har besøkt Nord-Norge, sier Mikele Capoferro fra Asker.
Onsdag, 13 juli, 2016 - 18:47